Karnitin pelje maščobe skurit v mitohondrije

KARNITIN poveča zmogljivost s spodbudo KETO presnove in kurjenja maščob ZAPPER amritana

Karnitin in karnozin

1. karno = meso

2 ‘mesni’ imeni, 2 različni nalogi

* KARNITIN (lizin+metionin) je ŠOFER za TRANSPORT maščobnih kislin skozi NOTRANJO mitohondrijsko MEMBRANO na izgorevanje MAŠČOB v celično ATP energijo.

* KARNOZIN (β-alanin+histidin) je ANTIOKSIDANTNIangel varuh‘ za nevtralizacijo maščobnih toksinov 4HNE, da se NE pretvorijo v razdiralne končne ALE toksine z mikro poškodbami telesa.
Karnozin >>
β-alanin v karnozinu >>
Kreatin za ATP energijo >>
Mutagenost zažganega mesa >>

2. Topilci maščobe

Karnitin je naravni ‘topilec’ maščobe

Ker dostavlja MAŠČOBO direktno na kurjenje v dihalne mitohondrije.

  • S hrano dobimo 75% KARNITINA.
  • Telo izdela 25% lastnega KARNITINA.

Z MESNO prehrano pride dnevno v telo 23-235 mg KARNITINA.

Z VEGANSKO hrano brez jajc in jogurtov pa 10-12 mg KARNITINA.

  • Z manj KARNITINA v hrani ga LEDVICE bolj zadržijo, manj se izloča z urinom.
  • Več ga ostane v telesu, tako da kroži in se boljše izkoristi.
  • VARNI športni dodatki KARNITINA k treningom so 0,5g – 1g dnevno.
  • Brez treningov je za spobudo presnove MAŠČOB dovolj 0,5g KARNITINA.

Lektini in gluten >>
Črevesne celice ali ‘kolonociti’ >>

Lizin in surova rdeča pesa

* Za telesno tvorbo KARNITINA uživamo aminokislino LIZIN v: jajcih, mesu, siru, stročnicah in jogurtih.

* Ter naravni C-vitamin in ŽELEZO, obojega je na pretek v SUROVI rdeči pesi in drugi surovi zelenjavi.

Občasno lahko tudi 0,5g LIZINA v tabletah, ki kot sestavina spodbuja naravno telesno tvorbo KARNITINA.

Surova rdeča pesa >>
Karnitin nakup Futunatura >>
Lizin nakup Futunatura >>
Keto presnova dr. Maroon >>

NE komercialni ‘topilci’ maščobe

H kurjenju telesih in prehranskih maščob na razne načine naravno prispeva še uživanje:

  • do 6 mg dnevno ČILIJA
  • malo KOFEINA in 1-5 skodelic ZELENEGA čaja dnevno
  • malo žveplove pseudo aminokisline TAVRIN v mesu in morski hrani
  • TAVRIN je prisoten tudi v materinem mleku, v drugem mleku pa ne

1.Važno je še uravnoteženje sekundarnega stresnega hormona KORTIZOLA, ker ta zavira kurjenje MAŠČOB.
2.Spodbuja pritok GLUKOZE v kri iz beljakovin mišic/kosti ter nalaganje PRESEŽKOV kot maščobo v zamaščena JETRA in v ŽILE v obliki TRIGLICERIDOV.

Kortizol >>
Glukokortikoidni receptorji >>
Jetra >>
Srce in žile >>
Psihosomatski relaks >>

Strogo se izogibamo komercialnih 'topilcev maščobe' ali 'fat burnerjev' ker lahko povzročijo PROSTE RADIKALE in nevarne poškodbe v jetrih!

Boljše učinke dosežemo z:

* gibanjem na tešče >>
* kratko intervalno vadbo >>
* avtofagijo >>
* zelenim čajem >> in malo kofeina
* drobcem čilija >>
* 0,5g dnevno KARNITINA
* ali dnevno 0,5g LIZINA
Keto presnovna prožnost >>
Hitri in počasni jedci >>
Samozdravilni gibi >>

3. Dolgo- in kratko-verižne

Dolgo-verižne maščobe

DOLGO-verižne maščobne kisline z več 14-C atomi (ogljikovimi) lahko vstopijo skozi NOTRANJO mitohondrijsko MEMBRANO na kurjenje v celično ATP energijo samo kadar se oprimejo KARNITINA, ki je njihov maščobni TRANSPORTER.

  • To so skoraj vse maščobne kisline v rastlinski in živalski MAŠČOBI.
  • Rabijo KARNITIN za transport v dihalne mitohondrije za izgorevanje.

2 vrsti izgorevanja hranil >>
Eikozanoidi tkivni hormoni >>

Kratko-verižne maščobe

KRATKO-verižne maščobe z manj kot 14 C-atomi pa so tiste v surovem maslu in kokosovi maščobi:

  • So neposreden vir energije podobno kot GLUKOZA.
  • V dihalne mitohondrije vstopijo na kurjenje za celično ATP energijo tudi brez KARNITINA.

Glukoza ali maščobe >>
Levkotrieni, alergije, maščoba >>

4. Aktivacija s koencimom-A

Karnitin-maščoba-koencim-A

Maščobne kisline se pred TRANSPORTOM na mitohondrijsko kurjenje AKTIVIRAJO z vezavo na ‘koencim-A‘ ali ‘Co-A‘.

  • Potem pa se DOLGO-verižne povežejo še s KARNITINOM.

Lastni telesni karnitin

KARNITIN nastaja v telesu, ker je nujen za presnovo MAŠČOB. Največ ga je v RDEČEM mesu, nekaj pa tudi v rastlinah.

  • Telo tvori KARNOZIN samostojno iz 2 aminokislin LIZIN in METIONIN.

Gradnik aminokislina lizin

Ozko grlo je LIZIN, zato ga za pospešeno kurjenje MAŠČOB občasno lahko uživamo kot dodatek.

  • LIZIN je v JAJCIH, mesu in stročnicah, v žitih zelo malo.

Lizin veže metionin

Z dovolj LIZINA se presežni METIONIN v glavnem porabi za tvorbo KARNITINA kot maščobnega dihalnega TRANSPORTERJA.

  • Da METIONIN z motnjo presnove NE ustvarja za žile odvečnega ‘homocisteina‘.

Sožitje ščitnica-črevesje >>
‘Psilium’ uredi presnovo >>
Topna vlaknina ‘glukomanan’ >>

5. β-oksidacija maščob

Znotraj dihalnih mitohondrijev

KARNITIN torej pripelje MAŠČOBE na β-oksidacijo v osrčje dihalnih mitohondrijev.

β-oksidacija MAŠČOBE v celično ATP energijo pa se ‘POGASI’ v primeru:

  • ‘hidrogeniranih’ maščob z industrijsko ‘stabilizacijo’
  • poškodovanih maščob s PROSTIMI RADIKALI
  • presežka večkrat nenasičene omega-6 LINOLNE ali ‘LA’ maščobne kisline v semenskih oljih
  • manjka mitohondrijskih antioksidantov MELATONIN in koencim Q-10
  • splošne zakisanosti telesa
  • Dihalni mitohondriji se z nastalimi presežki visoko reaktivnih kisikovih PROSTIH RADIKALOV poškodujejo.
  • S premalo celične ATP energije v telesu zaradi nefunkcionalnih mitohondrijev pa se razvijajo zametki bolezni.
Za tkiva so v končni fazi najbolj obremenilni maščobni radikalski toksini 4HNE, ki se v pomanjkanju antioksidanta KARNOZINA pretvorijo v končne toksine ALE ter aldehide OαβUA, proti katerim telo skoraj nima obrambe, ko enkrat nastanejo vsled nekvalitetne maščobe v telesu.

Q-10 za dihalne mitohondrije >>
Melatonin v mitohondrijih >>
Maščobna perokisdacija >>

Ne-hidrogenirana maščoba

Za kurjenje MAŠČOB je važno uživanje kvalitetnih maščobnih kislin, ki telo podprejo.

  • Dobra je MAŠČOBA, ki NI agresivno industrijsko predelana s kemijskimi postopki stabilizacije kot je hidrogeniranje.
  • Kemijsko stabilizacijo ponavadi naredijo z vsemi slabšimi semenskimi olji in pogosto tudi s cenejšo kokosovo maščobo, zato je potrebna previdnost pri izbiri.
  • Slabša olja so stisnjena iz tisoče kvadratnih kilometrov pridelave na drugih kontinentih z mejnimi herbicidi, pesticidi in gnojili pridelane soje, oljne repice, sončnic in drugih oljnih semen.
  • V nadaljevanju pa še kemijsko obdelana hidrogenirana MAŠČOBA, sploh ni več ‘živa’ niti funkcionalna v telesu, zaduši vitalno maščobno biokemijo.

Kvalitetna MAŠČOBA je DRAŽJA, je pa zato uporabimo malo manj, ker ima večji učinek za zdravje.

Izbira olja v trgovini >>
Zdrava maščoba >>

6. Nenasičena in nasičena

Semenska olja omega-6

NENASIČENIH semenskih olj je varna dnevna meja 10 gramov/dan.

Kar je dnevno več, zaradi visoke reaktivnosti povzroča poškodbe v celicah.

V najboljši obliki so semenska olja prisotna v vseh oreških, vendar z njimi NE pretiravamo.

  • Pazimo, da ne presežemo 10 g semenskega omega-6 olja dnevno pri pripravi hrane.
  • Še posebej se izogibamo hidrogeniranega omega-6 semenskega olja LINOLNA ali ‘LA’.

Minerali-biokatalizatorji v oreških >>
Keto presnovna prožnost >>

Surovo maslo in kokosova

Telo potrebuje tudi KRATKO-verižne NASIČENE maščobe kot so v surovem maslu in deviški bio NE-hidrogenirani kokosovi maščobi.

  • So neposreden vir energije, zato se pri normalni PRESNOVNI PROŽNOST ne nalagajo v JETRA in ne mašijo ŽIL.
  • Naravne NASIČENE maščobe so STABILNE in telesu koristijo v maščobni sestavi.
  • S KRATKO-verižnimi maščobami lahko celo shujšamo, ker izgorevajo v energijo za vsestransko gibanje telesa.
  • Vzbujena PRESNOVNA PROŽNOST odpira vrata za kurjenje še vseh ostalih maščob.

Presnovni sindrom je predstadij >>
Zdrav oljni namaz za kruh >>

Stabilne nasičene maščobe

V tvorbi KARDIOLIPINA kot maščobe znotraj dihalnih mitohondrijev, ki jih je v srcu kar 5000, v vseh ostalih celicah pa okoli 1000, so še posebej važne stabilne NASIČENE maščobe.

  • Za manj ‘crosslinkinga’ ali ‘zamreženja’ in s tem uničenja KARDIOLIPINA in dihalnih mitohondrijev.

Kardiolipin >>
Omega 3 >>

Naravno stabilizirane maščobe

V zmesi skuta-lan se večkrat nenasičena omega-3 LINOLENSKA ali ALA maščobna kislina naravno stabilizira preko žveplovih sulfhidrilnih (-SH) mostov z aminokislinama CISTEIN in METIONIN v skuti.

  • Ta dr. Budwig možnost spada med najbolj koristne MAŠČOBE za obnovo zdravja tudi tedaj, ko že močno opeša.
  • Obilje najboljše in večkrat nenasičene omega-3 ALA maščobne kisline se kemijsko poveže v vodotopni kompleks z beljakovinami, ki nahrani in zažene dihalne mitohondrije, da se prebudijo in obnovijo.

Omega-3 ‘ALA’ in omega-6 ‘LA’ >>
Hrana dr. Budwig >>

7. C-vitamin in železo

Za tvorbo karnitina

Da lahko telo tvori lastni KARNITIN, potrebuje v zgodnji fazi C-vitamin, v končni fazi pa ŽELEZO.

  • Največ ŽELEZA je v rdeči pesi, pa v suhih murvah.
  • Ne jemljemo dodatkov ŽELEZA, ker lahko v presežkih v krvnem obtoku sproži RADIKALSKE reakcije.
  • Raje organsko vezanega v hranilih.
  • C-vitamin rabi telo večkrat na dan, ker ga ne more skladiščiti.
  • Pri skoraj vsaki hrani pojemo nekaj surovega, pa bo v telesu stalno dovolj C-vitamina.

Hemoglobin in železo >>
Surova rdeča pesa >>
Železo kot oksidant >>

Surova zelenjava

Kadar vzamemo kos kruha z namazom, sirom ali salamo, obvezno zraven še:

  • rezino pora, čebule, česna, gomolja koromač, zelene, kolerabe, list solate, peteršilja, drobnjaka, luštreka, brokoli, ingver, glavico brstičnega ohrovta, paradižnik ali papriko.
  • Tudi samo ob juhi ali enolončnici lahko pojemo malo surove zelenjave za C-vitaminsko osvežitev.
  • Kuhan krompir ima nekaj C-vitamina in tudi kuhano korenje in druga zelenjava, vendar se NE more primerjati s surovo zelenjavo.

Hrana za razkisanje >>
Sulforafan v brokoliju >>
Drobnjak >>
Peteršilj >>
Por pri putiki >>
Gomolj zelene >>
Likopen v paradižniku >>
Koromač gomolj >>
Ingver >>
Organsko žveplo v česnu >>

8. Tesla-Zaper-Geo vibracije

Zaper terapija

Zaper dr. Clark impulzi za uničevanje PARAZITOV v telesu razbremenjujejo v težkih trenutkih izzivov s počutjem.

  • Manj PARAZITOV je manj toksinov, kar prispeva k večji stabilnosti in pripravljenosti na obrambo.
  • Zaper terapijo delamo redno skozi vse leto 1-2 krat tedensko za vzdrževanje.

Zaper >>
Paraziti in toksini >>

Alfa val 8Hz

Schumannova frekvenca 8Hz ugodno povezuje obe možganski polovici za optimalno delovanje telesa.

  • Izboljša naravne samozdravilne ALFA valove, ki nastajajo v možganih, ko smo v dobri formi.
  • Bionis in Bionizator z oddajanjem Schumannovih geo impulzov 8Hz ustvarjata ugodno energijo prostora.

Bionis 8Hz >>

Lakites oscilacije

Večvalovni oscilator Lakites po dr. Lakhovskem spodbuja naravno celično energijo v frekvenčnem razmerju zlatega reza.

  • Okrepljena celična moč lažje vzdržuje svoje naloge in izpodrine nepravilnosti.
  • To je osnova za zdravo celično rast in delitev ter varnost pred zakisanjem in okužbami.

Lakites >>

Teslov generator

Udobno počivamo ob Teslovem generatorju in uživamo blagor Teslovih skalarnih valov.

  • Pritegnejo ajurvedsko ravnovesje naravnih elementov kot matrica razporeda energije in snovi.
  • Po načelu sinhronicitete ali sočasnosti pa spodbujajo izpolnitev življenjskih potreb.

Teslov skalarni val >>

Kategorije vseh prispevkov

9 kategorij Tesla-Zaper-Geo