Belo olje v pripravi hrane – kako izberemo

Pogoji za jedilno olje

Ko kupujemo olje v trgovini

1.pogoj

Temna steklenica

Izbiramo OLJE za pripravo hrane v TEMNI steklenici, za dušenje in cvrtje:

  • List Image
    Takšno je naravno, bolj občutljivo in manj obstojno, ker NI hidrogenirano s kemijskimi postopki za povečanje obstojnosti.
  • List Image
    Vsa cenena rumena rastlinska olja v prozornih plastenkah preskočimo. So HIDROGENIRANA in motijo maščobo-topne hormone.
  • List Image
    Namesto 2 eur stane liter zdaj 5 eur, mesečno porabimo 1-2 litra. To je dobra naložba za zdravo počutje, ki sodeluje pri obnovi telesa.

Zdrava maščoba >>
Kardiolipin je 4-glicerid >>

2.pogoj

Vsebnost 1x nenasičenih

K 1x nenasičenim maščobnim kislinam spada odlična OLEINSKA omega 9, ki prevladuje v kvalitetnem OLIVNEM olju:

  • List Image
    OLEINSKA omega 9 maščobna kislina pri presnovi v telesu NE ustvarja TOKSINOV, je dovolj obstojna za cvrtje in lahko prebavljiva.
  • List Image
    GEA extra sončnično olje – z visoko vsebnostjo OLEINSKE kisline – ki je omega 9, ima finih 84 gramov 1x nenasičenih maščobnih kislin /100g olja.
  • List Image
    GEA olivno olje pa vsebuje prav tako odličnih 76 gramov 1x nenasičenih maščobnih kislin, kamor spada zdrava OLEINSKA omega 9.

Gea extra sončnično olje za dušenje hrane>>
Gea extra deviško hladno stiskano olivno >>

3.pogoj

Proč od olja brez deklaracije

Olja brez etikete o vsebnosti odličnih 1x nenasičenih maščobnih kislin in podatka o spornih večkrat nenasičenih maščobah se izognemo, ker je vsebina negotova, ne glede na znamko:

  • List Image
    Mnoga olja v trgovini nimajo zadaj ključnega napisa, ki odloča o nakupu: koliko je v njih 1x nenasičenih in večrat nenasičenih maščobnih kislin.
  • List Image
    Takšna olja NE potrjujejo kvalitete, ki jo iščemo. Veliko olj solidnih znamk je zmešanih z deležem slabšega rastlinskega olja.
  • List Image
    Če kupimo takšno olje, obstaja možnost, da je zmešano s cenenim HIDROGENIRANIM rastlinskim oljem ali pa ima neželen dodatek omega 6.

4.pogoj

Vsebnost večkrat nenasičenih

K večkrat nenasičenim maščobnim kislinam spada omega 6 LINOLNA ali ‘LA’, ki se ji v oljih za pripravo hrane izogibamo, ker ima v PRESEŽKIH 2 strupena presnovka:

  • List Image
    To je esencialna maščobna kislina, ki jo telo v malih količinah potrebuje za tvorbo EIKOZANOIDOV. Ker je povsod, so v telesu neželeni PRESEŽKI.
  • List Image
    Vse večkrat nenasičene omega 6 maščobne kisline v PRESEŽKIH tvorijo 2 huda TOKSINA: OαβUA in 4-HNE, ki se ju izogibamo, kolikor se le da. Toksina >>
  • List Image
    Ta TOKSINA nastajata tudi pri presnovi PRESEŽKOV dolgoverižnih večkrat nenasičenih omega 3. Ker pa teh v telesu stalno primanjkuje, to ni izziv.

V GEA extra sončničnem in GEA extra deviškem olivnem olju je vsebnost večkrat nenasičenih maščob dovolj nizka, le 8-9g/100g olja.

Eikozanoidi >>
Tromboksani – strjevanje krvi >>
Levkotrieni – alergije >>
Prostaglandini – tkivni hormoni >>

5.pogoj

Nasičene maščobe

Tudi NASIČENE telo potrebuje v sestavi KARDIOLIPINA, to je 4-glicerid v dihalnih mitohondrijih, ki skrbi za izgorevanje hranil s KISIKOM v tvorbi celične ATP energije:

  • List Image
    NASIČENI stearinska in palmitinska maščobna kislina sta prav tako povsod prisotnih in zaželeni, ker ju telo potrebuje.
  • List Image
    V celicah SRCA je 5x več dihalnih ‘mitohondrijev” kot v vseh ostalih celicah, zato je tam tudi več KARDIOLIPINA.
  • List Image
    Nasičene maščobe na eni od 4 ročic KARDIOLIPINA ga stabilizirajo, da ne pride do oksidativnih poškodb.

V GEA extra sončničnem olju je NASIČENIH maščob 16g/100g olja. V GEA extra deviškem olivnem olju pa 7g/100g.

Kategorije vseh prispevkov

9 kategorij Tesla-Zaper-Geo